Financie

Viete, ako sa stať milionárom?

Jeden moment si musíte povedať, že je lepšie sa venovať budúcnosti, ako neustále riešiť minulosť. Ak chcete mať nielen peniaze, ale aj zdravie a rodinu, tak si život nekomplikujte. Zaoberajte sa tým, ako dostať nové peniaze do firmy, ako viac predať a dodať.

Iba dvadsať podnikateľov zo sto dokáže zarobiť veľké peniaze.

Ale prečo iba štyria z nich zostanú trvalo bohatí? Lebo robia tie „nepodstatné maličkosti“, na ktoré väčšina ľudí zabúda, tie „samozrejmé hlúposti“, ktoré podceňuje tých deväťdesiat šesť ostatných.

Prvý dobrý zvyk, ktorý by mal mať každý človek, ktorý chce mať peniaze, je taká triviálna vec ako šetrenie. Mnohokrát som videl, že niekto, kto si nedokázal nič odložiť nabok z malého platu, nebol schopný nič ušporiť ani pri veľkých príjmoch. Ako chcete mať veľké peniaze a majetok, ak nie ste schopný po troške si odložiť kôpku ku kôpke? Babka k babce, budú kapce. Inak to nejde.

Takže, nech zarábate akékoľvek peniaze, naučte sa šetriť a vždy si aspoň trochu odložte nabok! Niekedy je to ťažké, ale vždy to spravte. Pravda, dobrodružní makléri, riskujúci na burze vaše peniaze, vás budú zosmiešňovať. Všetky peniaze vraj treba točiť, lebo strácajú hodnotu a tak ďalej. Nepočúvajte ich. Určite si založte rezervný účet, na ktorý každý týždeň bez výnimky odvediete isté percento z príjmu.

Tvorte rezervy neustále

Máte v rezerve toľko peňazí, aby ste aj v prípade úplného zastavenia príjmu boli schopní prežiť aspoň šesť mesiacov? Ak nie, okamžite na tom začnite pracovať a nepomýľte si rezervu so ziskom. Okrem rezervy musíte vytvárať aj zisk. Rozdiel medzi nimi je, že na rezervu sa nesiaha a zisk môžete použiť podľa plánu a úvahy. Okrem pocitu istoty vám rezerva pomôže prežiť možné budúce ťažké časy.

Mať k dispozícii ihneď použiteľné peniaze je vždy fantastická vec. Dostatok hotovosti vám dá lepšiu vyjednávaciu pozíciu voči dodávateľom (zľavy) alebo banke (ručenie). Umožní vám mimoriadne výhodné kúpy, ktoré sa neopakujú (budova za osemstotisíc sa iba v tejto chvíli predáva za štyristopäťdesiat). Paradoxom je, že rezerva sa dá vytvoriť iba v dobrých časoch, teda vtedy, keď ju nepotrebujeme použiť. Preto sa na jej tvorbu ľahko zabúda.

Dôkazom, že sa vám finančne darí je to, že máte podstatne väčší príjem (päť až desaťkrát viac) než potrebujete na bežnú prevádzku. Veľa ľudí sa v čase hojnosti zblázni a nadbytočné peniaze rozhádže na zbytočnosti a luxus a nič si neušetrí. Ak máte dosť peňazí, vždy si časť odložte. To platí rovnako pre rodinu, ako aj pre firmu. Ešte dnes si vytvorte rezervný účet a neustále si vytvárajte finančné rezervy! Šetrite!

Pre zaujímavosť, slovo šetriť má viacero významov a všetky je dobré neustále napĺňať. Šetriť znamená nielen sporiť, ale aj neplytvať, chrániť pred predčasným opotrebením a nepoškodzovať.

Aj malý neplatič vie spôsobiť veľké problémy

Ak ste nič neušetrili, tak sa peniaze kamsi stratili. Časť z nich je zavretá v sklade vo forme ležiakov a ešte častejšie sa nachádzajú na účtoch u zlodejov. Ako inak nazvať človeka, ktorý vám nezaplatí faktúru, ale sebe postavil nový dom? Neplatiči sú v našom štáte témou dňa.

Zoberme si teoretickú firmu Pracant s.r.o., ktorá mesačne spraví desať obchodov po dvadsaťtisíc eur a mala by na každej zákazke získať 10 %, teda dve tisícky. Ak teda všetko ide tak ako má, firma Pracant prijme mesačne dvestotisíc eur a jej hrubý zisk je dvadsaťtisíc. Ale úplne stačí, ak iba jeden z klientov nezaplatí svoju zákazku za dvadsaťtisíc a už sú veľké problémy na svete. Firma prijme iba stoosemdesiattisíc, z deviatich obchodov získa osemnásťtisíc eur zisku, ale v jej príjme chýba dvadsaťtisíc eur.

Situácia sa ešte komplikuje tým, že Pracant nedokáže zaplatiť dodávateľov, bude mať problém odviesť DPH a rozhodí to aj mzdový systém, lebo ľudia svoju mzdu zo zákona musia dostať aj vtedy, keď firma nemá príjem. Jednoducho, taký neplatič naruší veľmi veľa vecí. Peniaze sú pre firmu energiou, ktorá ju dáva do pohybu a odrazu tá energia chýba.

Niektoré firmy, ak majú neplatičov a slabých finančných riaditeľov, v zúfalstve nahrádzajú chýbajúce peniaze drahými úvermi z bánk alebo nezaplatia svojim dodávateľom. Firmy síce na tejto „umelej výžive“ prežívajú ďalej, ale v chaose nad tým všetkým strácajú kontrolu. Často ani netušia, že už veľa mesiacov vyrábajú stratu, ktorú kryjú z cudzích zdrojov. Je to divadielko, ktoré iba o pár mesiacov odsúva nevyhnutný krach.

Chýbajúce peniaze, ktoré uviazli v pohľadávkach, môžu zničiť firmu. A majiteľ takto skrachovanej firmy sa len bezmocne díva, ako si jeho neplatič práve kúpil za jeho tvrdo odpracované peniaze nové auto.

Ako to riešiť

Nevyhovárajte sa na nefunkčné súdy alebo nespoľahlivých partnerov. Áno, možno je ten neplatič podvodník a áno, aj súdy by mali pracovať rýchlejšie, ale ak nechcete mať nedobytné pohľadávky, najúčinnejšie je už vopred urobiť také opatrenia, ktoré zabránia ich vzniku. Nenadávajte na neplatiča, radšej sa pozrite na seba. Veď kto súhlasil s tým, že mu vydáte tovar? Bolo to vaše rozhodnutie.

Získajte viac praktických a jednoducho aplikovateľných informácií o riadení financií vo firme na seminári Finančný manažment, vedený vysoko kompetentným prednášajúcim, ktorý vás okrem iného naučí ako vytvárať rezervy, kde investovať peniaze, ako peniaze správne rozdeliť do jednotlivých častí firmy a vytvárať zisk.

Autor článku: Ladislav Pavlík