Vedenie firmy

Ja sa mám učiť? A načo mi to bude?

Veď podnikám už dvadsať rokov, to ja by som mohol učiť iných! Počuli ste niekedy takýto výrok? Je prirodzené, že človek, ktorý už veľa dokázal, musel na veľa vecí prísť sám. Preto je na mieste byť hrdý na svoju inteligenciu a schopnosť správne vyriešiť problémy, ktoré priniesol život a rast firmy. Na druhej strane sa vám ten istý človek sťažuje, že pokiaľ si sám prácu neurobí, tak to nebude urobené dobre, že mu chýbajú peniaze, že nemá dobrých ľudí , že stále musí riešiť tie isté problémy, že je často v strese a niekedy sa cíti byť otrokom vlastnej firmy. A že by aj chcel rásť, ale obáva sa, že ho firma prerastie a preto radšej neberie ľudí a odmieta zákazky. Čím to je?

Zdanlivo konkurenciou, vládou, počasím, osudom, karmou... No v skutočnosti má každý z nás iba takú veľkú firmu a toľko zamestnancov, peňazí či zákazníkov, aké má vedomosti o tom, čo je to firma a ako má správne fungovať. Niet iných obmedzení okrem množstva a kvality našich vedomosti.

Keď ste začínali podnikať, mali ste nejaké sny, ktoré ste chceli dosiahnuť. Už ste ich dosiahli?

Ak sa poobzeráte okolo seba, tak uvidíte svoju stoličku, kanceláriu, auto, stroje, budovu, počítače, skladové zásoby, stav svojho účtu, svojich ľudí, svoju reklamu. To všetko, čo je dnes okolo vás, ste dosiahli svojou šikovnosťou. Možno je to v dobrom stave, možno v zlom, možno všetko máte nové a možno je veľa vecí zastaralých. Možno sa vám to páči a možno sa vám to zdá málo, ale je to presne to, na čo dnes máte.

Ak ste ešte nejaké ciele nedosiahli, čo vám bráni ich dosiahnuť? Viete pomenovať tie prekážky a odstrániť ich?

Jedna vec sú nakúpené veci a prístroje a druhá vec sú metódy a postupy, ako riadiť firmu. V tejto oblasti je väčšina šéfov úplným samoukom a riadia a rozvíjajú firmu metódou pokus - omyl. Na veľa vecí prišli sami, niečo odkukali od kamarátov a zvyšok ponechali na osud. Je zaujímavé, že ľudia sa učia za strojára, ekonóma či elektrotechnika päť rokov na vysokej škole, ale ohľadom toho, ako riadiť svoju firmu, si prečítajú zopár kníh, ktoré často končia na poličke zapadnuté prachom.

Veľa vecí sme vymysleli sami. Ale buďme úprimní: v podnikaní používame aj veľa takých vecí, ktoré sme my sami nevymysleli. Sú to úplne bežné veci, ako je auto, počítač, sústruh, žiarovka, kotol na kúrenie a mnoho iných prístrojov, ktoré vymyslel a vyrobil niekto iný. My sme si to proste iba kúpili. Možno ani nevieme, ako to funguje, ale používame to. Kúpili sme si nielen tú vec, ale nepriamo sme zaplatili aj za desaťročia ich výskumu, vývoja, za tisícky nezdarených pokusov, pokiaľ to začalo fungovať.

Jedna z najhlúpejších vecí je vymýšľať to, čo tu už dávno existuje. Hovorí sa tomu „vymýšľať teplú vodu“. Veľmi by ste sa smiali kamarátovi stolárovi, ktorý by si doma v garáži po domácky vyrábal vŕtačku, ktorú si môže jednoducho ihneď kúpiť v obchode alebo by vyvíjal operačný systém do PC.

A rovnako sa môžete čudovať kamarátovi, ktorý sa snaží vytvoriť systém na riadenie firmy, ktorý už dávno existuje a je veľmi efektívny a úspešný. Bol by to premárnený čas s veľmi neistým výsledkom.

Nestrácajte čas na vývoj hotových vecí! Radšej sa venujte biznisu a zarábajte peniaze!

Viete, prečo má niekto veľmi úspešnú firmu a niekto má iba takú priemernú? Prečo má niekto firmu, ktorá mu zarába veľa peňazí a on si môže slobodne cestovať po svete a niekto iný nemôže odísť z firmy ani na pár mesiacov, lebo by prestala fungovať?

Je to preto, lebo úspešní podnikatelia používajú overené nástroje na riadenie firmy. Nástroje, ktoré musí poznať a používať každý šéf a majiteľ firmy. Niekto iný už pred nimi urobil tú ťažkú prácu a mnoho nástrojov a postupov vymyslel a odladil. Presnejšie to boli tisícky našich predchodcov, ktorí na sebe skúšali, experimentovali, nabili si nosy a mnohí pri tom aj skrachovali. Oni absolvovali tú najdrahšiu školu, školu života. Je to dobrá škola. Ale nevýhoda takejto formy pokroku je to, že je to príliš pomalé a príliš bolestivé. Nie je nutné vymýšľať teplú vodu. Múdry človek sa učí na chybách iných. Vy môžete používať nástroje šéfa, postupy, ktoré sú overené a roky skvele fungujú v praxi.

Drevorubač používa sekeru. Aké nástroje používate vy na dosahovanie svojich cieľov?

Ak hovoríme o nástrojoch na riadení firmy, nemáme na mysli predmety ako sú auto, kliešte či počítač. Nástrojov na riadenie firmy sú desiatky (ozaj, koľko by ste ich dokázali vymenovať?). Jedna vec je poznať svoje nástroje a druhá vec je im rozumieť a vedieť ich správne používať. Vedieť, že existuje auto a vedieť dobre jazdiť, nie je to isté.

Uvediem vám veľmi jednoduchý príklad. Každý šéf vie, že jeden z desiatok nástrojov šéfa a spôsobov, ako dostať ľudí do pohybu, je PRÍKAZ. Žiadna novinka, však? Ale čo sa deje, ak bol vytvorený a vydaný nesprávne? Tak napríklad pracovník neurobí to, čo má urobiť, musíme mu trikrát všetko zopakovať, alebo to urobí inak, ako sme chceli a musíme to prerábať. Ľudia sa hádajú a vyhovárajú jeden na druhého, vzniká chaos v odmeňovaní, vo firme prevláda stres z nespravenej práce , šéf často sám po nociach dokončuje prácu za podriadených a potom nemá čas na rodinu. Umenie správne používať PRÍKAZ je tá najzákladnejšia vec, ktorú musí každý šéf perfektne ovládať a tým zabráni horeuvedeným problémom. A to vás vieme naučiť.

A to tu ešte máme veci ako sú plánovanie, firemné štruktúry, riadenie financií, firemná stratégia a mnoho iných vecí, ktoré sa potrebujete naučiť, ak chcete robiť skutočne profesionálne podnikanie a nebyť iba takým väčším živnostníkom.

V HCA Slovakia učíme iba overené, vyskúšané a hlavne funkčné firemné postupy. S úspechom ich používajú tisícky majiteľov firiem.

Čím lepšie používate nástroje šéfa a postupy na riadenie firmy, tým viac voľného času získate, tým viac vaša firma hladšie a samostatne beží, tým máte na účte viac peňazí, menej dlhov a viac majetku.

Nepochybujem o tom, že vy ste šikovný človek. Preto si zaslúžite vlastniť také postupy, ktoré vám umožnia dosahovať ciele, o ktorých ste snívali na začiatku svojho podnikania a prekonať ich.  Prihláste sa na SEMINÁR O PRODUKTIVITE

Autor článku: Ladislav Pavlík