Práca s ľuďmi

Ako s ľahkosťou ukončovať a uzatvárať akčné cykly

Cítite sa niekedy preťažený? Človek by si myslel, že v súčasnej dobe už nebudú na podnikateľa kladené také vysoké nároky. Opak je však pravdou: stresu ani objemu roboty neubúda. Ako sa s tým vysporiadať?

Visits: 0

Nedokončené akčné cykly spôsobujú stres

Na obľúbenom a vysoko motivačnom manažérskom Seminári o produktivite, poznáte definíciu akčného cyklu. V skratke, túto frázu tvoria dve slová: cyklus, teda niečo, čo sa deje opakovane a stále rovnakým spôsobom, a akčný, teda taký, ktorý sa týka nejakej činnosti alebo deja. Akčný cyklus opisu priebeh akéhokoľvek deja či akcie, a hovorí, že má svoj štart (začiatok), priebeh (zmenu) a stop (ukončenie). Tento cyklus platí pre činnosti veľké aj malé, jednoduché aj zložité.

Všetko začaté treba dokončiť

Zaujímavé je, že život má jednu úžasnú vlastnosť: všetky akčné cykly, ktoré boli kedy započaté, sa snaží dokončiť! A keďže aj my ľudia sme súčasťou života, týka sa to aj nás. Napríklad, predstavte si, že máte mladého muža, ktorý mal na škole veľmi dobrého učiteľa. Zanechal v ňom taký veľký dojem, že sa rozhodol, že keď vyrastie, aj on bude taký dobrý učiteľ. Po čase na tento svoj zámer „zabudne“, vyštuduje za inžiniera a založí si vlastnú firmu, kde vyvíja a vyrába podvozky pre nákladné autá. Ale život sa vždy snaží dokončiť svoje akčné cykly! A tak namiesto toho, aby ako správny manažér sedel v kancelárii za stolom a tvoril budúcnosť svojej firmy, tento človek trávi celé hodiny dole vo výrobe poučovaním svojich robotníkov. Nevedia to tam s ním vydržať! Jeho „zabudnutý“ akčný cyklus „stať sa učiteľom“ je stále nažive a aktívny, bez ohľadu na to, či si to uvedomuje, alebo nie. Videli ste niekedy niečo podobné aj vo svojej praxi? Každý z nás ma takýchto cyklov desiatky, ak nie viac.

Prečo môžu novoročné plány zlyhať

Mimochodom, aj to je jeden z dôvodov, kvôli ktorým naše novoročné predsavzatia a plány zlyhávajú. Naše nové zámery sú niekedy v úplnom protiklade s plánmi, ktoré sme si dali v minulosti! Dobrým príkladom je snaha schudnúť. Asi každý majiteľ fitnescentra vám potvrdí, že január je obdobie nákupu permanentiek – a február je mesiac, kedy ich ľudia hromadne vracajú. Ich akčný cyklus „schudnúť“ sa im nedarí dodržať, prečo? Nuž, najčastejšie je to preto, lebo kedysi, dávno pradávno, prijali pre seba samého opačný zámer: „pribrať“. Mladá žena, keď bola ešte dievčatkom, počúvala od babičky každú nedeľu vetu: „Musíš pribrať, moja milá, si samá kosť a koža.“ Až sa rozhodla, že priberie! Alebo mladý muž, keď mal sedemnásť rokov, tak sa snažil sa zapôsobiť na svoju prvú veľkú lásku. S obdivom sa díval na plagáty svalovcov v posilňovni a povedal si: „Budem takýto veľký“. A o tridsať rokov neskôr, tesne pred päťdesiatkou, sa čuduje, že nie je schopný zhodiť ani kilo, nech robí čokoľvek. Nikto nemá nad nami väčšiu moc ako my sami. To, čo pre seba prijmete ako pravdivé, sa skutočne stane vašou pravdou. Obzvlášť, ak sa to týka vás.

Zbavte sa starých akčných cyklov

Čo teda s tým? Nuž, aby sa naše súčasné akčné cykly začali úspešne plniť, je potrebné, aby sme najskôr „pustili“ staré akčné cykly preč od seba. Aby to bolo možné urobiť, treba si uvedomiť, aké rozhodnutie viedlo k tomu, že sme daný akčný cyklus spustili. Toto rozhodnutie funguje ako kotva, ktorá drží akčný cyklus neustále v prítomnosti a nažive. Ak je človek schopný nájsť a rozpoznať toto rozhodnutie, bude schopný aj uvoľniť a ukončiť tento akčný cyklus. Robí sa to tak, že nájdite presné okolnosti, ktoré vás viedli k danému rozhodnutiu. Pozrite sa na presný čas, miesto, osoby, udalosti, slová a okolnosti, ktoré tam boli. Tomu sa hovorí pravda. Vo chvíli, keď človek nájde prvý moment toho rozhodnutia, toto rozhodnutie sa uvoľní. Vyskúšajte to: ak dnes čelíte nejakému akčnému cyklu, ktorý neviete ukončiť – alebo sa vám nedarí presadiť nejaký do života, napriek veľkej snahe – pozrite sa, či ste niekedy nespustili úplne opačný akčný cyklus, na ktorý ste časom „zabudli“. Nájdite prvý moment prvého rozhodnutia, ktoré vás k tomu viedlo, a zbavte sa ho!

Autor článku: Katarína Pavlíková