Práca s ľuďmi

Vyhnite sa odchodu dobrých zamestnancov

Prečo pracovníci odchádzajú? Keď odíde slabý, nevýkonný pracovník, to nás až tak nezabolí. Ale keď dá výpoveď výkonný človek, ktorý prináša firme hodnotu, niekoľko rokov pracuje a podporuje firmu aj svojich kolegov, tak to zamrzí. Prečo títo výkonní ľudia odchádzajú alebo majú tendenciu odísť? Nuž, dôvodov môže byť viacero.

Človek by si myslel, že hlavným dôvodom odchodov sú peniaze.

Aj to môže byť pravda, ale väčšinou sa stretávame s tým, že to nesúvisí ani tak s výškou výplaty, ako skôr so systémom ohodnotenia. Ak majú všetci bez rozdielu rovnakú výplatu aj výhody, bez ohľadu na ich výkon, tak tých výkonných to bude demotivovať.

Výkonní pracovníci by mali mať aj vyšší plat aj väčšie výhody a tí menej výkonní zase menej výhod aj menej peňazí. Poviete si, že toto už mám nastavené a aj tak mi odišiel výkonný človek. Potom je tu ďalší faktor a na ten skúsim poukázať cez slovenské porekadlo “nielen chlebom je človek živý, ale aj dobrým slovom”. Čo to znamená v manažmente? Nuž, tým “chlebom” myslíme výplatu a výhody a tým dobrým slovom rozumieme pochvalu, poďakovanie, pozornosť, súkromný čas šéfa venovaný pracovníkom, ktorí si to naozaj zaslúžia.

Takže sa pozriete na štatistiky jednotlivých ľudí a vidíte, ktorý je výkonný, ktorý menej a ktorý sa len vezie. A podľa toho smerujete určitý typ energie. Kto má vysoko graf, toho môžete pozvať na večeru aj s partnerom, kto má také bežné výsledky, toho aspoň slovne pochválim a kto má nízke čísla, toho si zavolám na “koberček”.

Aj tak sa ale môže stať, že tí dobrí či výkonní nebudú spokojní.

Napríklad, ak prijmete nového človeka a celý zaškoľovací systém pozostáva z toho, že toho nového zavesíte na krk tomu najvýkonnejšiemu, nemusí to byt zrovna pocta alebo ta pravá šálka kávy pre toho výkonného pracovníka. Preto je lepšie mať systém na zaškoľovanie nových pracovníkov.

Zaškoľovací systém vám pomôže hlavne, keď prijmete schopného človeka. Najčastejším odchodom nových schopných ľudí je žiadne alebo nedostatočné zaškolenie. Možno si poviete: načo potrebuje schopný človek zaškolenie, keď je taký schopný? Keď sa na toto spoľahnete, často budete sklamaný a je škoda schopného človeka.

Prečo je dôležité zaškolenie aj schopných? Pretože keď sa bude sám rozkukávať a kým sám príde na “systém” práce, ktorý máte, bude to trvať určite dlhší čas, ako keby ste ho zaškolili. Ten človek k vám prichádza a chce produkovať, a nie skúmať, ako to u vás funguje. To, čo si môže preštudovať za dva-tri dni, možno nevypozoruje ani za mesiac. A tak radšej odíde niekde inde, kde mu dajú hneď “noty”, ako sa čo najskôr dostať do plnej produkcie.

Pravdaže, mať noty, podľa ktorých zaškoľovať, to tiež zaberie nejaký čas, no keď to raz spíšete, potom viete rýchlejšie zaškoľovať kohokoľvek, aj človeka, ktorý povedzme nemá veľa skúseností, ale má ochotu učiť sa. To je asi najdôležitejšia vlastnosť schopných ľudí, ochota učiť sa. Otázkou je, či stačí mať spísané smernice a pracovne postupy. Bohužiaľ, nestačí. Je to veľmi dôležitý základ, bez ktorého to fungovať nebude, takže spisujte všetky procesy, pracovne postupy aj smernice. Ale treba na to ešte niečo viac.

Autor článku: Roman Baláž