Práca s ľuďmi

Pracujete za svojich ľudí?

Už sa vám niekedy vo firme stalo, že ste v nej zostávali posledný? Pre každého vedúceho pracovníka je to veľmi ošemetná situácia. O piatej poobede sa dívate na chrbát vášho posledného zamestnanca, ako s úsmevom odchádza preč, kým vy ešte o ôsmej večer sedíte za stolom a robíte robotu, ktorá sa urobiť musí. Takto to nemá byť!

Zorganizovať to tak, aby to šlo aj bez majiteľa.

Pravdepodobne ani jeden podnikateľ nezaložil svoju firmu s tým, že v nej chcel robiť na svojich ľudí. Väčšina z nás uvažovala asi takto: „Ja to celé vymyslím, nastavím, odladím, nájdem si dobrých ľudí a neskôr to niekomu – synovi, riaditeľovi – odovzdám. A budem naozaj majiteľom, kým robotu za mňa bude robiť niekto iný.“ Je to dobrý plán a pekná predstava, ale aká býva často realita? Pán majiteľ aj po pätnástich či viac rokoch musí denne chodiť do práce, stáť nad svojimi ľuďmi „s bičom“, lebo bez toho by sa v práci flákali, osobne dohliadať na obchody, kvalitu, výrobu, výber ľudí, zásobovanie, logistiku a všetky ostatné časti firmy... A nech sa snaží, ako sa len snaží, nevie to zorganizovať tak, aby to šlo bez neho.

Mať vo firme žoldnierov sa neoplatí

Zo zúfalstva sa mnoho majiteľov snaží vyriešiť chýbajúce výkony svojich ľudí tým, že im plošne zvýši výplaty. A dúfajú, že po takomto „nakopnutí“ ľudia naozaj zaberú a začnú robiť svoju robotu. Ale ako na potvoru sa v deviatich prípadoch z desiatich ukáže, že peniaze dopredu nezaberajú! Zamestnanci si ich radi zoberú, ale požadovaný výkon – nuž, ten sa nejako neobjavuje. A navyše majú plno „rozumných“ argumentov: „Šéfe, teraz sa nedá, musím sa rozbehnúť, nie sú podmienky, je konkurencia, je leto, jar, jeseň, zima...“ Čakáte a čakáte, kedy sa už konečne rozbehnú, ale nič sa nedeje. No peniaze berú naďalej a navyše vám hrozia odchodom, ak by ste im ich odňali!

Peniaze za nič berú iba zlodeji. A mať vo firme takýchto zbojníkov, ktorí vás vyciciavajú a hádžu vám na krk svoju robotu, sa rovná ekonomickej samovražde. Na žoldnieroch firmu nevybudujete.

Nájdite schopných ľudí

Ako z tejto situácie von? Riešením je prijať správnych ľudí, nasadiť im štatistiky a naozaj požadovať výkony. Avšak mnoho majiteľov výber nerobí, keďže si myslia že naň nemajú čas a peniaze. A je to naozaj tak: ako by ich aj mohli mať, keď im ich „ujedá“ takýto darebák? Pamätajte si, že do firmy k vám nikdy nepríde dobrý človek, pokiaľ na jeho mieste ešte stále sedí niekto, kto nemá výkony. Prvým krokom pri výbere nových ľudí je dobre sa pozrieť na to, koho nevýkonného prepustíte! A až potom zostavte dokonalý inzerát, na ktorý prilákate dokonalého človeka.

Práca s ľuďmi, ich výber, zaškolenie, odmeňovanie, motivácia a udržanie, sú alfou aj omegou každého manažéra. Pokiaľ sa chcete naučiť, ako tieto činnosti robiť správne, prihláste sa na Program PROFESSIONAL. Získajte v riadení firmy istotu!

Autor článku: Ladislav Pavlík

Prihláste sa na PROGRAM PROFESSIONAL