Práca s ľuďmi

Nemôžete vyhrať tým, že budete priemerní

Buďte vždy iní a lepší. Inak stuhnete ako kameň a nič v živote nevyhráte. Keď sú ľudia v práci príliš vážni, tak je tu niečo veľmi nesprávne. V manažmente existuje jeden zaujímavý pojem – „duch hry“. Čo znamená duch hry? Znamená to, ako sa celkovo staviate ku svojej práci. Ak beriete svoj život priveľmi vážne, tak ho začínate strácať. Žiadna sloboda, žiadna voľnosť, žiadna schopnosť mať iné myšlienky, neochota si pripustiť, že niečo iné a nové môže byť dobré a lepšie ako je to dnes. Tuhosť a vážnosť je nástrojom tých, ktorí prehrávajú.

Buďte vyššie ako je priemer

Ja som priateľom stabilných ľudí, ktorí opakovane dokážu robiť to isté s vynikajúcim výsledkom po celé roky. Ale ak chcete vyhrať, tak musíte byť navyše aj tak trochu "pojašení". Nemusíte hneď vyzerať rovno ako blázon. Potrebujete byť len trošku vyššie ako je priemer. Tí najlepší vždy vyzerajú v očiach priemerných tak trochu ako čudáci. Musíte byť schopní "konštruktívne nesúhlasiť" s nesprávnymi vecami.

Ísť za zmenami, za tvorením, za novými vecami. To funguje iba vtedy, ak máte odvahu. Ak nemáte odvahu, nemali ste sa stať manažérom. A byť iným ako druhí ľudia, to si veru vyžaduje veľa odvahy. A vyžaduje si to tiež veľa sebadôvery. Nemôžete vyhrať tým, že budete priemerní. Tým, že ste priemerní, nemôžete nič získať. Musíte sa nachádzať vždy vyššie ako sú priemerní ľudia. Nech robíte akúkoľvek prácu, vždy potrebujete mať nejaký vyskúšaný funkčný postup, ktorý vám pomôže túto prácu úspešne dokončiť.

Viete čo je to technológia pracovného postu?

To slovo v sebe obsahuje veľa vecí. Ale je zrejmé, že každú technológiu pracovného postu niekto musí vymyslieť, potom ju musí aj spísať na papier, niekto do nej musí zaškoliť personál. Ale technológia je aj metóda, ako napraviť nedokonalé alebo zastaralé postupy. Nie je to len aplikácia samotných krokov a nástrojov. Vždy je možné spraviť také korekcie, ktoré zlepšia vašu prácu. Napr. každé 4 mesiace si vylepšujete v servise svoje auto aspoň výmenou oleja. Zlepšujete svoje postupy, ako predávať. Inak naprogramujete svoj stroj, aby efektívnejšie vyrábal. Rozmýšľate, ako zjednodušiť pohyb materiálu po dielni. A rovnako je to aj s každou inou aktivitou.

V živote je každý deň niečo, čo môžete opraviť či vylepšiť. Ale na to musíte byť nielen trochu strelený a nielen veľmi odvážny. Na to musíte aj veľa vedieť. Hlupák neustálymi zmenami namiesto vylepšenia práce iba zničí to, čo je dobré. Preto sa neustále učte. Keď už nevidíte nič, čo by ste sa mohli naučiť, tak ste skončili nielen ako manažér. Ak sa človek prestane učiť, tak zomiera. Zmeníte sa na obyčajný tvrdý tuhý kameň. Iba kameň sa už nepotrebuje nič naučiť. A preto kameň nedokáže vyhrať žiadnu hru v živote.

Vneste do svojej firmy nástroje a systém, ktorý jej zabezpečí trvalý a nekonečný rast. Prihláste sa na ročný študijný program PROFESSIONAL.

Autor článku: Ladislav Pavlík

Prihláste sa na PROGRAM PROFESSIONAL