Vedenie firmy

Dá sa úspech naplánovať?

Ako začať? Začať treba s tým, že sa rozhodnete byť úspešný. Aj keď to znie ako klišé, treba to urobiť. Veľa ľudí iba rozpráva o tom, že by sa chceli stať úspešnými, ale iba veľmi málo ľudí naozaj aj verí, že sa nimi stane. A iba málo ľudí uvažuje o dosiahnutí svojho úspechu ako o samozrejmosti. A to má svoje príčiny.

Ciele sa dajú dosiahnuť len ak si ich stanovíte

Keď si spravíte dôkladný prieskum, zistíte, že 80% ľudí nemá žiadne ciele a práve preto žiadne ciele ani nemôžu dosiahnuť. Žijú iba taký život ako lístoček padajúci z brezy, ktorý dopadne tam, kam zafúka vetrík, a majú pocit, že aj tak sa nič dosiahnuť nedá. Iba 20% ľudí si pred seba stanovuje kvalitné a merateľné ciele, za ktorými je potom šanca ísť. Ale čo je ešte zaujímavejšie, iba štyria ľudia zo sto pevne veria, že svoje ciele aj dosiahnu.

Príčinou tohto maloverného stavu bývajú nakopené zlyhania z minulosti. Ak si človek v minulosti stanovil desať cieľov, z ktorých desať nedosiahol, dnes celkom úprimne verí, že plánovať je zbytočné, lebo „ciele sa aj tak dosahovať nedajú“. Je to jeho pravda, overená jeho „úspechmi“. Nízka viera vo svoj úspech býva často spôsobená aj nedostatočnými vedomosťami o plánovaní.

Plánujte mimo bežnej operatívy

Ľudia, ktorí si vytvárajú plán práce alebo osobný plán na budúce obdobie, musia myslieť na to, že je to niečo veľmi dôležité. Je to možno to najdôležitejšie pre ich život a preto tomu treba venovať aj náležitú pozornosť.

Musia si vytvoriť čo najpresnejšiu predstavu o tom, ako vyzerá ich úspech, z ktorého dosiahnutia budú šťastní. Bez svojej predstavy o úspechu človek nikdy nebude úspešný. Je to to isté, ako keď staviate dom. Pokiaľ dopredu presne neviete nakresliť, ako ten váš vysnívaný dom má vyzerať, tak ho žiaden stavbár nemá šancu postaviť.

Pri plánovaní si doprajte pohodlie a nedovoľte, aby vás vyrušovali. Osobitne pri príprave plánu na viac rokov je dobré vzdialiť sa od bežných problémov na niekoľko dní. Niekto sa zavrie doma do izby, niekto ide na dva dni na horskú chatu a iní odcestujú do Paríža.

Oddelený od operatívy a s čistou, oddýchnutou hlavou vnímate situáciu a všetky okolnosti omnoho jasnejšie. Dá sa povedať, že vidíte ďalej do budúcnosti. Vonku plánujete oveľa odvážnejšie ako doma, zavalený haldou nesplatených faktúr a reklamovaného tovaru.

Naozaj dobrý plán je čistá idea, ktorá musí z človeka vyvrieť ako výbuch gejzíru a následne ho vyniesť do výšin. Musí človeka zbaviť malosti, zbabelosti a strachu zo zlyhania, lebo to všetko sú len tiene minulosti, uchované v mysli, ktoré dnes zotročujú, ak im to dovolíte. Ak rozmýšľate so strachom a myslíte iba na neúspechy, vtedy to nie ste naozaj vy. O neúspechu vám hovorí to temno, čo nosí každý človek v sebe, temno v mysli, ktoré nás chce pokoriť.

Nebojte sa gólov

Vrhnite sa do zápasu o veľké výsledky. Dajte si pred seba veľké ciele. Človek je taký veľký, aké ma veľké ciele. Výraz „byť malý duchom“ sa najviac prejavuje v stanovovaní si cieľov: byť malý duchom rovná sa mať malé ciele, zaberať malý priestor.

Plánovanie úspechu je to isté ako plánovať svoje víťazstvo v hre. Je jedno, či hovoríme o šachu, futbale alebo podnikaní.

Veľa ľudí si neplánuje svoj úspech, lebo sa bojí, že sa im nepodarí ho dosiahnuť. Boja sa hanby alebo bolesti zo zlyhania. Nuž, kto chce vyhrať veľký zápas vo futbale, musí rátať s tým, že aj protivník má právo dať gól. Naša ochota s chuťou sa pustiť do hry, kde môžeme dostať gól, priamo súvisí s našou ochotou dať gól. Tu nejde o to, nedostať žiadny gól, ale dať viac gólov ako súper, teda vyhrať.

Možno aj vy ste ako deti hrali hru „Človeče, nehnevaj sa“ a videli ste pri nej niekoho, kto dostal úplne hysterický záchvat po tom, keď mu vybili figúrku. Takýto človek sa neteší zo života, nevie si užiť hru a radovať sa z nej. Preto nikdy v skutočnosti nevyhrá a nebude úspešný.

Netreba sa báť prehry, netreba sa báť neúspechu, netreba od seba odtláčať jej myšlienku, lebo tým od seba zároveň odtláčame aj myšlienku a teda aj možnosť výhry. Človek musí byť schopný prijať údery a vážiť si rany života, ktoré dostal. Iba takí ľudia, ktorí sú ochotní zažiť aj veľké nepríjemné veci, budú ochotní a potom aj schopní spôsobiť veľké výsledky.

Priatelia, nebojte sa bolesti, hany či zlyhania. To všetko je iba ilúzia, ktorá skúša našu ochotu zaplatiť za víťazstvo. Ochota prehrať a ochota vyhrať sú dve strany tej istej mince úspechu.

Autor článku: Ladislav Pavlík