Financie

Prekliatie fixných platov

Uchádzači o prácu sú rôzni. Majú za sebou rôzne školy, rôznu pracovnú históriu, rôzne požiadavky a všelijaké predstavy o svojej práci. Ale ak niekto na prijímacom pohovore pýta iba fixný plat a nemá záujem o variabilný plat, ktorý stúpa na základe jeho výkonov v práci a nechce touto cestou získať vysoký zárobok, rovno ho pošlem preč. A určite ho ani vám neodporúčam prijať do zamestnania. Z neho aj tak nikdy nič osožné nebude.

Schopní ľudia sa totiž neboja variabilných platov. Veria si a vedia, že budú mať výsledky a dobre si zarobia.

 

Nebezpečné a smutné zároveň je, že vysokými fixnými platmi môžete dokonca zničiť aj veľmi produktívnych a snaživých ľudí, ktorých už vo firme dnes máte. Prekliatie istoty fixných platov spočíta v tom, že tým, že chcete človeku akože "dobre" a fixným platom mu pomôcť v tom, aby nemal problém splácať hypotéku alebo ľahšie uživil rodinu, tak totálne odstavíte tú obrovskú silu, ktorá do človeka vstúpi vtedy, ak nemá na výber a niečo garantovane musí dokázať urobiť.

Tej veľkej sile hovoríme „miera nevyhnutnosti“. A to je veru veľká, obrovská sila.

Fixným platom iba ublížite pracovníkovi, ktorý postupne pod jeho vplyvom začne upadať. Človek je už raz taký. Ak niečo veľmi nemusí urobiť, tak to neurobí. A ak má príjem istý, tak či onak, nebude sa snažiť a dávať vám výsledky. A navyše ublížite aj sebe, lebo bude podávať omnoho nižší výkon pre vašu firmu.

Ak už niekto získal od šéfa fixný plat, niečo také ako "definitívu", tak sa často drží miesta zubami nechtami len preto, aby o tú svoju pochybnú istotu neprišiel. A netuší, že časom za to kruto zaplatí. Potom často aj schopní ľudia “hnijú“ na bezvýznamnom poste a iba rozprávajú, čo by oni dokázali keby boli zamestnaní inde. Prežijú zbytočný život. A boja sa o ten svoj post.

Takíto ľudia nebudú robiť nič také, čo im neprikážu, len aby niečo nepokazili, len aby ich nebolo príliš vidieť. Sú to ľudia, ktorí preto, aby nestratili túto prácu, zradia svoje sny, už nepoznajú priateľov, zabudnú na účely ba aj slušné správanie. To všetko iba preto, aby neprišli o to svoje dobré teplé miestečko. Zmenia sa na bezvýznamné nič.

Dajte ľuďom zarobiť. Ale urobte to tak, aby ich plat bol variabilný a závisel iba od ich výsledkov. Potom budú šťastní - tí správni. Ak chcete vedieť, ako to dosiahnuť, príďte do HCA Slovakia na "Seminár o produktivite".

Autor článku: Ladislav Pavlík