Komunikácia

Nechcú vás vaši ľudia poslúchať?

Čo myslíte, ktorú vetu od podriadených šéfovia najviac neznášajú? V tejto hitparáde väčšinou vyhrávajú skvosty ako „nedá sa“, „šéfe, nepovedal si“, „nevedel som“, „ani som netušil, že si to myslel takto“, „to si určite nehovoril“ a podobne. Je veľmi nepríjemné, ak sa na podriadeného spoľahnete a veríte, že príkaz splní a on to neurobí. Všetka táto robota potom končí na vašich pleciach.

Ak toto nerobíte, nie ste šéf...

V niektorých firmách je situácia natoľko vážna, že šéf doslova „maká“ na podriadených a z vedúceho pracovníka sa mení na Matku Terezu. Dokonca si niektorí šéfovia myslia, že vydávať príkazy sa ani nemá! Majú to rôzne zdôvodnené – príkazy a direktívne riadenie sú vraj zastarané, majú moderné maticové riadiace štruktúry, ľudia majú mať slobodu a podobné hlúposti. No napriek tomu platí, že šéf je šéfom iba vtedy, ak dokáže vymyslieť, naplánovať a presadiť príkazy, ktoré podriadení aj splnia. Ak to nerobí, nie je šéf a bodka.

Vodcovstvo nie je zložité, ak mu rozumiete.

Možno si myslíte, že urobiť zo seba takého vodcu, ktorého budú ľudia počúvať, je zložité a ťažké. Nie je. Aj vodcovstvo – ako čokoľvek iné v živote – pozostáva z veľmi jednoduchých pravidiel, ktoré ale musíte poznať.

Prvým z nich je vydávať príkazy písomne.

V očiach mnohých slabých podnikateľov to vyzerá ako zbytočná byrokracia, ale neverte im. Vo všetkých veľkých a úspešných firmách sa komunikuje najmä písomne. Možno si myslíte, že vy ešte nie ste taký veľký, aby ste systém písomnej komunikácie zaviedli, ale pozrite sa na to z iného hľadiska – možno taký veľký nie ste práve kvôli tomu, že tento systém nemáte! Písomný systém vydávania príkazov totiž automaticky vylučuje vety ako „šéfe, nepovedal si“ či „nevedel som“. Chráni vás aj vašu firmu.

Druhým dôležitým pravidlom je plnenie príkazov pravidelne kontrolovať.

Ak sa iba spoliehate na vašich zamestnancov, že všetko urobia samostatne, môžete byť veľmi sklamaný. Pokiaľ človeku vydáte nejaký príkaz a neskontrolujete jeho splnenie, môžete mu potom vydávať príkazov koľko chcete, aj tak ich nesplní. Iba veľmi málo ľudí je schopných samostatne ráno vstať z postele, prísť do roboty a celý deň robiť len to, čo treba – a tí väčšinou majú vlastné firmy. Na väčšinu zamestnancov je jednoducho potrebné dozerať.

Vodcovstvo a šéfovanie sú predmety, ktoré sa dajú naučiť. Nemajú nič spoločné s vaším vekom, výškou, postavením, pohlavím či postavou. Aj vy môžete byť perfektný šéf, ak viete, ako na to. Príďte sa to naučiť na Seminár o produktivite v Škole manažmentu HCA Slovakia.

Autor: Marcel Pavlík