Vedenie firmy

Dobrý riaditeľ musí vnímať všetko vo svojom okolí

Existujú ľudia, ktorí si úprimne myslia, že na vykonávanie postu riaditeľa potrebujú mať špecifické vyžarovanie a úžasnú auru okolo hlavy. Aj keď je pravda, že osoby, ktoré majú isté vyžarovanie sú zaujímavé, určite to nie je to najdôležitejšie.

Keď sa budeme pozorne dívať okolo seba, spozorujeme dva typy ľudí.

Stretávame ich každý deň a všade. Jedni sú ľudia, ktorí majú stále zlú náladu a sú smrteľne vážni a nahnevaní. Dokonca nás možno učili v škole, že ak chcete vyzerať ako odborníci a profesionáli, tak musíte vyzerať solídne, vážne a ako skala – nemáte ani len brvou pohnúť! Ale toto veru nie je obraz profesionálneho úspešného manažéra. Tento stav nazývame introverzia.

Otočení dnu

Toto slovo pochádza z latinčiny zo slov intro, „dovnútra“, a vertere, „otočiť“, a znamená smerovať svoju pozornosť smerom dnu. Vyskúšali ste si v minulosti byť aspoň päť minút introvertovaný? Zažili ste to? Ak ste dlho introvertovaný - hodinu, dve či celý deň, ako sa potom cítite? Dobre? Páči sa vám to? Určite nie, cítite sa veľmi zle a máte chuť so všetkým seknúť. A predovšetkým to nepomáha ani vám a ani to nezlepšuje vzťahy s ľuďmi vo vašom okolí. Hádate sa so svojimi blízkymi, nič sa vám nedarí a celý svet je veľmi čierny.

Jeden z fenoménov introverzie je to, že človek sám zmenšuje svoj priestor a uzatvára sa do seba. Ale každý človek má k dispozícii okolo seba obrovský priestor! Môžeme byť potenciálne neuveriteľne veľkí a mať obrovský priestor a veľké vedomie. Ale môžu nastať aj situácie, ktoré spôsobia, že sa sťahujeme dovnútra, alebo sa začneme obraňovať voči druhým ľuďom či dokonca sa úplne uzatvoríme pred celým svetom. A to bude znamenať menej komunikácie, či dokonca žiadnu komunikáciu s okolím. Prečo je to nebezpečné?

Už ste zažili ste už hádku s človekom, po ktorej nastalo také to mrazivé ticho? V tom momente ste veru neboli extrovertovaní. Vy aj ten druhý ste na tom boli oveľa horšie. Uzavreli ste sa do seba. Deje sa to napríklad aj v manželstve: po hádke ona plače, on je naštvaný a týždeň spolu nehovoria. A toto sa volá introverzia. Pozornosť nesmeruje von, ale ide dovnútra. Človek má v hlave veľký neporiadok, zmätok, bolesť a rôzne zlé emócie. Následne sa zle rozhoduje a robí životné chyby. A ak to trvá pridlho, tak ochorie. Preto je lepšie byť extrovertovaný.

Kto sa pozerá, žije

Aj dnes existujú ľudia, ktorí hneď ako vstúpia do firmy, okamžite vedia, že sa niečo deje. Sú ľudia, ktorí keď sa pozrú na klienta, tak hneď vedia, že tento klient nezaplatí. Sú ľudia, ktorí sa pozrú na záujemcu o prácu a povedia „tento nie“. S čím to súvisí? Práve s extroverziou! Toto súvisí s ich vnímaním, toto je ich vyžarovaná pozornosť.

Kto je to teda extrovert? Je to človek, ktorého pozornosť ide smerom von. Ak ste extrovertovaný, tak sa cítite veľmi dobre. Zažili ste niekedy, že ste boli extrovertovaný päť minút, hodinu alebo aj celý deň? Ak pracujete v takýchto podmienkach, robota vám ide od ruky, páči sa vám a máte veľké výsledky.

Ak je osoba introvertovaná, je pre ňu veľmi ťažké pracovať a neurobí toho veľa. Introvertovaný človek celý deň strávi v práci, ale na konci dňa aj tak nemá dobré výsledky a cíti sa o dvadsať rokov starší.

Kto sa nebudete smiať a zabávať v živote, tak sa nikdy nestane dobrým riaditeľom. Ľudia neznášajú super vážnych lídrov, ťažkých a hmotných ako nákladné auto cementu.

Oni vlastne ani nie sú lídrami. Viete, prečo ich nikto nechce mať vedľa seba? Pretože sú príliš vážni. Zahľadení do seba nevnímajú okolitý svet a bezohľadne sa starajú len o jedno: svoje prežitie. A tým ohrozujú iných. Viete, čo v skutočnosti robí človek, ktorý je príliš vážny? Ničí iných ľudí. Fyzicky alebo aj emocionálne.

Dobrý riaditeľ sa zaujíma

Takže skutočný výkonný riaditeľ, ktorý má rád ľudí a chce byť nimi aj nasledovaný, musí byť menej vážny, musí byť viac „ľahký“, dávať viac pozornosti von na svoje okolie a veľa sa zaujímať o iných. Tým získa aj viac správnych a presných informácií, tým sa vie aj lepšie rozhodovať a preto bude oveľa efektívnejší a úspešnejší.

Dobrý riaditeľ musí veľa a správne komunikovať so svojím tímom aj preto, aby zabezpečil viac komunikácie s ľuďmi a celým svojím prostredím. A tým sa všetci viac extrovertujú. Prečo? Pretože ak s ľuďmi nebudeme hovoriť, tak ani nebudú vyžarovať dostatok pozornosti smerom von. A vtedy je ich práca ťažká a nebezpečná, ak nie dokonca nemožná.

Introvertovaný riaditeľ smeruje firmu do nešťastia už iba tým, že nevníma vo svojom okolí indikátory blížiaceho sa konca. Introvertovaný riaditeľ je odsúdený na neúspech. Musíte sa pozerať všetkými smermi a do všetkých oblastí.

Človek nemôže byť dobrým vodcom v práci a zlým v súkromnom živote. Ak je raz vodca, tak je vodca všade, vo všetkých aspektoch: v rodine, u seba samého, v práci, vo vzťahoch. Dobrý líder je schopný priniesť poriadok všade, aj keď ste si možno mysleli, že sa to týka len práce. Byť dobrým riaditeľom či vodcom je „360° stav“. Je extrovertovaný, dáva von viac pozornosti, stále vníma svoje okolie a veľa komunikuje.

Teraz, keď vieme, čo tvorí základ úspešného vedenia ľudí, musíme vedieť, ako tieto schopnosti rozvinúť. Na seminári Riadenie ľudí sa dozviete viac o tom, ako si vybrať a odovzdať post riaditeľa tomu správnemu človeku.

Autor článku: Ladislav Pavlík