Financie

Ako vybudovať pevné rezervy

Keď hovoríme o rezervách, ľudia mi najčastejšie kladú tieto tri otázky: Kedy začať budovať rezervy? Koľko peňazí odkladať? Kam ich mám uložiť / investovať? Poďme si na ne po jednom odpovedať.

Keď hovoríme o rezervách, ľudia mi najčastejšie kladú tieto tri otázky: Kedy začať budovať rezervy? Koľko peňazí odkladať? Kam ich mám uložiť / investovať? Poďme si na ne po jednom odpovedať.

Kedy začať s rezervami?

Samozrejme, túto otázku si nikto z nás nikdy nepoložil. Omnoho častejšie uvažujeme asi takto: „Peňazí je málo, nemôžem si dovoliť odložiť ani cent, urobím to, keď prekonáme túto krízu” alebo „Teraz, keď rýchlo expandujeme, musíme investovať – nemôžeme si dovoliť stratiť náš náskok tým, že prestaneme investovať. Začneme budovať rezervy, keď budeme v bezpečí” alebo „Teraz, keď sme sa konečne stali dvojkou na trhu, potrebujeme každý cent na to, aby nás konkurencia nepredbehla – byť v tejto dobe lakomí nás môže stáť budúcnosť” a tak ďalej. Je vám to povedomé?

Pokiaľ sa budete držať niektorej z vyššie uvedených výhovoriek, rezervy sa vám nepodarí vytvoriť NIKDY – a verte mi, naozaj NIKDY. Bol som finančným konzultantom vyše dvadsať rokov a viem vám to povedať s absolútnou istotou, výnimky neexistujú. Takto uvažujúci ľudia jednoducho s rezervami nikdy nezačnú. Dve základné pravidlá tvorby rezerv totiž znejú takto: ROBTE TO KÚSOK PO KÚSKU a ROBTE TO HNEĎ. Budovanie rezerv je ako starý westernový film, kde sa najprv strieľa a až potom sa kladú otázky. Teda najprv musíte peniaze odložiť a až potom rozmýšľať nad tým, ako sa bez nich zaobídete.

Raz som pomáhal jednému veľmi zúfalému podnikateľovi, ktorý bol až po uši v dlhoch a všade musel platiť obrovské úroky. Dlho, dlho som ho presviedčal, aby aspoň raz do týždňa odložil 10-eurovú bankovku do prázdneho akvária (bez toho, aby to nechával v banke, kde na tom mal aspoň nejaký úrok! Takmer z toho zošalel). Ale keď bolo akvárium plné, úplne sa dostal zo svojich dlhov a povedal mi, čo mu pomohlo. Jedného dňa – ešte stále až po uši v dlhoch – sa pozrel do akvária, z polovice naplneného 10-eurovými bankovkami, a povedal si: „Dopekla – veď ja mám peniaze!” Toto uvedomenie úplne zmenilo jeho pohľad na financie a biznis. Dnes je mojím veľmi solventným priateľom.

Koľko odkladať?

Dobrá rada na začiatok je odkladať 10 % z každého príjmu. Môj klient si totiž uvedomil: „Pokiaľ mesačne potrebujem 30 000 eur a moje príjmy sú len 20 000, v podstate je jedno, či si uložím 10 % (2000 Eur) na rezervný účet. Zohnať desať alebo dvanásťtisíc chýbajúcich eur je v podstate ten istý problém, ale tie dve tisícky mi zostanú”. Preto začal pravidelne odkladať 10 % a čoskoro – rýchlejšie, ako si myslel – mal naozaj veľa peňazí. A nechcem vás k tomu presviedčať lacnými argumentmi, ale jeho BMW radu 7, dom na Floride a luxusná motorka sú fakt pekné.

Kam peniaze uložiť / investovať?

Odpoveď je jednoduchá: MIMO DOSAH. Či už ich uložíte na bankové účty, do akcií, podielových fondov alebo do vašej vínnej pivnice (to sú naozaj „likvidné“ rezervy) a bez ohľadu na to, či ich hodnota pôjde hore alebo dolu, vždy, vždy dodržujte základné pravidlo: UCHOVÁVAJTE REZERVY MIMO DOSAH. Prečo? Lebo ľudia, rodiny a firmy sú veľmi neporiadni. Vždy veľmi radi minú všetko, čo majú – ak máte šťastie! Podľa mojej skúsenosti sa totiž snažia míňať ešte viac, než majú. Preto jediné rezervy, ktoré vám vydržia, sú tie, ktoré sú skryté a zamaskované.

Kam ich teda uložiť? Na bankové účty pre likvidné rezervy, do nehnuteľností (budova vašej firmy alebo obytný dom), do zlatých tehličiek (ako strýko Držgroš), do Mercedesu 190 SL, staršie modely (ich cena vzrástla zo 40 000 eur na 100 000 eur za 15 rokov) a do mnohých, mnohých iných vecí – podmienkou je, že nie sú viditeľné na pravidelných výpisoch z účtu. Potom na ne ľudia majú tendenciu zabudnúť – vrátane vás. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú, ale vždy všetko robte legálne! Chcete počuť jeden veselý príbeh? Moja sekretárka (presnejšie povedané, moja pravá ruka) a moja účtovníčka sa mi pred pár rokmi priznali, že v našej firme existuje ešte jeden skrytý, rezervný účet, o ktorom dokonca neviem ani ja – vie o ňom jedine moja účtovníčka a stráži moje peniaze predo mnou. Je to úžasný človek, ktorý presne rozumie, čo to vlastne rezervy sú – a za to ju platím!

Zhrňme si to. Kedy je správny čas na budovanie rezerv? TERAZ. Koľko si odkladať? Začnite s 10 % a postupne tieto percentá prispôsobujte tomu, ako vám to bude vychádzať tak, aby ste zostali prosperujúci. Kam ich uložiť? Potom, čo ste vybudovali základné solventné rezervy v banke, kamkoľvek, kam na ne NEMÁTE DOSAH. Držím vám palce!

Príďte sa inšpirovať na seminár FINANČNÝ MANAŽMENT a získajte ďalšie praktické rady, okamžite aplikovateľné v praxi.

Autor článku: Heimo Bucerius

Prihláste sa na seminár FINANČNÝ MANAŽMENT