Práca s ľuďmi

Ako vybrať dobrého šéfa

Často sa stáva, že potom, čo ste z najvýkonnejšieho člena skupiny spravili jej šéfa, výkonnosť klesla. Je to zdanlivo logické – veď nemá kto „robiť“ výsledky. Ak spravíte šéfa z obchodníka, ktorý robí 50% obratu oddelenia, jeho čísla budú chýbať. Na základe čoho sa teda rozhodnúť?

Koho povýšiť a koho nie.

Možno ste už zažili situáciu, kedy ste povýšili najlepšieho odborníka za šéfa skupiny a ten špecialista na poste šéfa totálne zlyhal. Najprv naštval podriadených, lebo bol neúmerne tvrdý alebo mäkký, potom svojho šéfa, lebo nestíhal plniť príkazy alebo ich menil, alebo neustále so svojimi ľuďmi riešil veci, ktoré neboli v súlade s konceptom firmy a nakoniec, po množstve sporov a hádok, keďže zlyhal ako šéf, dal výpoveď a firma stratila vynikajúceho odborníka. Takže, ako vybrať dobrého šéfa?

Ako vybrať zlého šéfa?

Začneme tým, ako to určite nerobiť. Zaručenou metódou, ako vybrať zlého šéfa, je urobiť tajné hlasovanie, v ktorom si kolektív zvolí svojho kandidáta, presnejšie obľúbenca. Najviac sympatického, milého kolegu, ktorý im nebude skákať po krku ak niečo neurobia, nepovie nič, ak meškajú do práce a od ktorého vymámia s ľahkosťou prémie za nulové výsledky. Ovládateľný, mäkký šašo, čo prikývne na všetko. Neproduktívni darebáci vedia, že skvelý šéf im nebude tolerovať flákanie a krádeže. Bude požadovať tvrdú prácu a skutočné výsledky – a to sa im prirodzene nepáči. Čím väčší je kolektív pracovníkov, ktorý volí, tým viac to platí, lebo je väčšia šanca, že sa v ňom budú skrývať ľudia, ktorí nemajú dosť zdravého rozumu na to, aby vedeli, že slabý šéf skôr či neskôr privedie skupinu do záhuby.

Aký by mal byť dobrý šéf?

Dobrý šéf by mal byť čestný, ochotný, pracovitý, lojálny a vysoko výkonný so skvelou morálkou. Človek, ktorý dodrží slovo, má zásady, ktoré sú známe, v súlade s pravidlami firmy a dodržiava ich. A samozrejme, má byť odborník. Šéf musí byť človek, ktorý dokáže zabezpečiť vykonanie práce pomocou iných ľudí. Prvá vec, na ktorú sa budeme dívať pri posudzovaní, či sa nový kandidát za vedúceho hodí alebo nie, je to, či v minulosti dokázal priviesť iných ľudí do produkcie. Chcite dôkaz, že to už vie, nielen jeho vyhlásenie. Šéf, ktorý je strhaný od práce, unavený a má popritom piatich podriadených, je zlý šéf. Možno aj vy poznáte niekoho, kto priam dáva na obdiv svoju únavu, stres a prepracovanosť – to je dôkaz neschopného šéfa. Nie on dáva do pohybu podriadených, ale oni jeho. Ďalším parametrom pri výbere je výška IQ. Inteligencia musí byť primeraná. Príliš vysoká je problém, príliš nízka je tiež problém. Má byť taká akurát.

Je veľmi dôležité, ak váš kandidát za šéfa už v minulosti preukázal, že vie podávať výsledky vo svojej práci. Vždy zistite, čo konkrétne dokončil, žiadajte dôkazy, čísla, fotky, mená, telefónne záznamy. A naozaj si to overte. Vždy si vyhraďte právo dotyčného človeka odvolať, ak po jeho nástupe čísla ním riadenej skupiny začnú klesať. A naozaj to spravte, ak je situácia dramatická a nečakajte na to, že „snáď sa chlapec chytí“. Medzičasom môžete prísť o milióny alebo o zopár naštvaných schopných podriadených, ktorých novovymenovaný šéf odstrelil svojou neschopnosťou. Predsa nie preto ste ho tam menovali, aby čísla klesali a odchádzali od neho schopní ľudia, ale práve naopak! Toto pravidlo si s ním musíte vyjasniť skôr, než ho povýšite. Lebo naozaj sa stáva, že najlepší odborník v oddelení potom, čo ste ho povýšili za šéfa, zistí, že to veru nie je vždy med lízať a že práca s ľuďmi nie je taká jednoduchá, ako si myslel. Ale ak ho odvoláte za slabé výsledky skupiny, čo musíte spraviť, považuje to za svoje osobné zlyhanie a často urazený odchádza. Experiment s povýšením nevyšiel a prišli ste o schopného odborníka.

Môže byť zlý podriadený dobrým šéfom?

Záverom si dovolím jednu filozofickú otázku. Čo myslíte, môže byť z niekoho, kto bol zlý podriadený, ktorý všetky príkazy šéfa ofrflal, vždy meškal s plnením termínov, rád menil prikázané veci, smernice sú mu na smiech a nikdy nechýba tam, kde sa vytvorí firemný problém – môže byť z neho dobrý šéf? Odpoveď je jednoznačná. Nie. Takýto človek nemá ani len predstavu, čo je to dobrý podriadený. To vám dokázal svojim správaním. Nebude ich vedieť vychovať ani zo svojich ľudí. Najlepší šéfovia sú tí, čo dokážu byť aj skvelí podriadení. Ochota a schopnosť riadiť a ochota a schopnosť byť riadený sú spojené nádoby. Pokiaľ chcete vedieť viac o tom, ako sa stať dobrým šéfom, či ako vytvoriť stredný manažment, tak príďte na Seminár o produktivite.

Autor článku: Ladislav Pavlík