Vedenie firmy

Cítite sa niekedy ako „sám vojak v poli“?

Strávil som už veľa času v rôznych firmách školením ich zamestnancov. Tie desiatky firiem boli z rôznych odvetví a vykonávali rôzne činnosti, ale každý jeden šéf sa mi sťažoval, že má problémy s ľuďmi. Počul som, že takí dobrí ľudia, ako by on chcel, nie sú k dispozícii, že stále musí riešiť problémy za podriadených, že im to už povedal stokrát a stále sa nič nezmenilo.

V niektorých firmách sme s majiteľmi zrátali, koľko ich stojí to, že majú tento problém. Tie čísla, ktoré tam padali, boli skutočne alarmujúce. To sme pritom rátali len priame škody, ktoré vznikajú tým, že sa na niečo zabudne, alebo sa niekto pomýli či niekto neurobí to, čo má urobiť – alebo sa na to jednoducho vykašle. Neviem, aké číslo by sa dalo vyrátať u vás, ale v tých firmách to boli desaťtisíce eur.

Tá chvíľa, keď si majiteľ uvedomí svoju zodpovednosť za to, že jeho firma a ľudia sú v takom stave, býva poriadne drsná. Viete, on sa už naozaj, naozaj veľakrát snažil tú situáciu zvládať. On si uvedomuje, že keď to nechá tak, tak sa to bude časom len a len zhoršovať. Skúšal ich už aj sám školiť, skúšal na nich kričať, skúšal dávať pokuty aj sa vyhrážať, no nefungovalo to. A stal sa z neho majiteľ, ktorý už trochu rezignoval a začína sa trochu báť, či sa s tým vôbec dá  niečo urobiť. Viete, koľkokrát vidím majiteľa firmy, ktorý stratil nádej? Ktorý už prestal veriť, že sa to s tými ľuďmi dá? On je fakt úprimne presvedčený, že jediné, čo funguje, sú vyššie platy a on sa musí snažiť s tými ľuďmi nejako vyjsť, aby mu neodišli.

Ale je tu riešenie, riešenie už mnohokrát a v mnohých firmách vyskúšané, overené a osvedčené. Je to celofiremný seminár – vzdelávanie všetkých alebo vybraných spolupracovníkov firmy. Je to akcia, ktorú treba poriadne pripraviť, to je fakt. Nie je to žiadne chvatné, zázračné, bleskové riešenie.

Vždy, keď prednášam na takýchto celofiremných seminároch, dopredu sa pýtam majiteľa, čo chce tým seminárom dosiahnuť. Vždy je prekvapený, keď mu poviem, že sa to dá. Preňho je niekedy dosť prekvapujúce, s akou istotu mu to poviem, ale ja viem, prečo to hovorím. Viete, my prednášatelia HCA  Slovakia máme oproti šéfom tých firiem pár veľkých výhod, vďaka ktorým sa nám to podarí.

Naša prvá výhoda spočíva v nasledovnom. Radil vám niekedy váš otec alebo mama a vy ste to už len z princípu odmietali, lebo to boli rodičia? Niečo podobné sa deje v každej firme. Je pravda, že nie u každého podriadeného to platí, ale bohužiaľ, u väčšiny podriadených to tak funguje: cudzí človek je cudzí človek a preto si ho treba aspoň vypočuť. Niekedy ako prednášatelia povieme od slova do slova to, čo sa šéf snaží vysvetliť podriadeným na každej porade, no potom, ako to povie človek z HCA Slovakia na celofiremnom seminári, podriadený príde za šéfom a hovorí mu: „Vidíš, toto keby sme skôr vedeli, tak by sa nám hneď ľahšie robilo!“ Poviem vám, vtedy musím toho šéfa „držať za ruku“, aby nevyletel a nekričal, že im to povedal už sto krát a nič, a teraz im to povie niekto cudzí a ešte majú tú drzosť prísť za ním a povedať mu, že to mali vedieť skôr.

Vám šéfom ale prezradím ešte jednu vec. Keď urobíte celofiremné vzdelávanie cez HCA Slovakia, tak získate ešte jednu čerešničku navyše. My získame váš mančaft na vašu stranu. Ako to myslím? Nuž, vaši poriadení majú úplne inú realitu o šéfovaní a riadení firmy, ako vy. A to je problém. Preto často nie sú ochotní urobiť niektoré veci alebo podporiť niektoré zmeny vo firme, u ktorých si ale vy – ako šéf – uvedomujete, že sú nutné. Preto ak chcete zaviesť nejaké zmeny vo firme, potrebujete zvýšiť ochotu vašich zamestnancov a získať väčšiu podporu zo strany podriadených, poďme spolu urobiť celofiremné vzdelávanie aj pre vašu firmu. Ja do toho idem. A vy?

Autor článku: Ing. Radoslav Gibala